Første time: Spenning og usikkerhet
For mange kan det kjennes som en terskel å bestille sin første time hos psykolog. Spørsmål som: “Vil psykologen forstå meg?” eller “Hva hvis jeg ikke vet hva jeg skal si?” er vanlige. Noen er bekymret for hva psykologen kan tenke, eller for at de ikke vil finne ut av problemene sine.
Det er vanlig å kjenne på spenning og nervøsitet før første samtale. Mange er redde for at de ikke får sagt alt de ønsker, eller at psykologen ikke forstår dem. Men vår erfaring er at de fleste blir lettet etter den første timen, spesielt når de opplever seg sett og forstått.
Hva skjer under samtalen?
Det er helt greit å komme uten en klar plan for hva du vil si eller fokusere på. Psykologens oppgave er å rettlede samtalen og hjelpe deg med å sortere tanker og følelser. Gjennom spørsmål utforsker psykologen hvordan du har det, hva som er viktig for deg, og hvordan du kan møte utfordringer på en hensiktsmessig måte.
Et tips er å tenke litt på forhånd over hva du ønsker å oppnå med terapien. Samtidig er det rom for at samtalene tar andre retninger enn du hadde sett for deg, og det er aldri for sent å ta opp det du vil snakke om senere.
Ulike metoder og tilnærminger
Psykologer benytter ulike metoder avhengig av problemet og terapiretningen. Noen fokuserer på tankemønstre, mens andre hjelper deg med å møte og håndtere ubehagelige følelser.
Hos oss i Angstklinikken kombinerer vi ofte flere metoder. Vi legger vekt på å øve på å møte tanker og følelser på nye måter for å bryte fastlåste mønstre. Noen ganger innebærer dette å trene på situasjoner som tidligere har utløst angst. Det er viktig at du har eierskap til prosessen og metodene, slik at terapien blir et verktøy du kan bruke i hverdagen.
Den terapeutiske alliansen
En god relasjon mellom psykolog og klient – ofte kalt alliansen – er avgjørende for terapiens effekt. Tre faktorer står sentralt:
- Et godt emosjonelt bånd mellom klient og psykolog.
- Enighet om målene for terapien.
- Enighet om metodene som brukes for å nå disse målene.
Når disse elementene er på plass, øker sannsynligheten for at du vil oppnå de endringene du ønsker.
Et trygt rom for å dele
Hos oss er vi opptatt av at terapirommet skal være et trygt sted hvor du kan dele tanker og følelser – selv de som føles skumle, skamfulle eller rare. Psykologen har erfaring med å forstå og romme ulike indre opplevelser. Husk også at psykologer har taushetsplikt, så det du deler forblir konfidensielt.
Ved å ta det første steget og bestille time, kan du begynne en prosess som hjelper deg å møte utfordringer, finne nye måter å tenke og føle på, og ta eierskap til din egen utvikling. Få hjelp hos Angstklinikken.