Meld deg på «Kurs i tale- og sceneskrekk». Oppstart 4. juni. Les mer

Hvordan fungerer terapi?

På Angstklinikken innebærer terapi med en psykolog at dere utforsker tanker, følelser og atferd for å finne ut hvordan du kan få det bedre med deg selv i hverdagen. Prosessen følger ditt tempo, varierer i lengde og metode, og tilpasses dine behov. Det kan være nyttig å ha med pårørende i timen. Kom som du er, vær ærlig om det som plager deg, vær tålmodig med prosessen, og reflekter over hva du vil oppnå.

Er det hjelp å få?

Ja, som oftest er det hjelp å få. Bruker man gode og effektive behandlingsmetoder får rundt 80 % betydelig bedring av angstplagene sine etter 8-10 konsultasjoner. Ved Angstklinikken følger vi gullstandardene i angstbehandling, og målet vårt er å kurere angstplagene dine. Tidligere anså man flere angstlidelser som kroniske, slik som OCD og generalisert angst (GAD). Nå vet vi at angstlidelser ikke bare er noe man "må leve med", men noe du kan bli fri fra.

Når bør jeg oppsøke hjelp?

Det kan være lurt å søke hjelp når tankene, følelsene eller handlingene dine gjør at det over lengre tid blir vanskelig å være sammen med venner og familie, eller gjøre ting du vanligvis gjør i hverdagen (jobb, skole, hobbyer etc). Noen ganger kan kroppen reagere på at du ikke har det godt psykisk: hodepine, magesmerter eller søvnproblemer. Det er også greit å søke terapi selv om problemet ikke føles "stort nok" – små utfordringer kan også være verdt å jobbe med. En samtale med en psykolog kan hjelpe deg med å avgjøre behovet.

Hvor lang tid tar behandlingen?

Alle mennesker er ulike, og det vil variere fra person til person hvor lang tid man trenger for å få det bedre. Hos oss er det mange som kommer ukentlig til terapi, over en periode på 8-12 uker. Mye avhenger av i hvor stor grad man klarer å lene seg inn i behandlingen og gi slipp på tidligere sikkerhetsstrategier. Det avhenger også av hvilken lidelse man har: ved OCD og flere andre angstlidelser trengs typisk 8-12 økter. Med spesifikke fobier trengs ofte ikke mer enn 1-3 intensive økter. Andre trenger lenger tid.

Hva koster det å gå i terapi? Kan jeg avbestille/endre timen?

Alt om priser, endringer av time, avbestillinger og betingelser kan du lese mer om her. Vi har samarbeid med enkelte forsikringsselskap. Vi har ingen avtale med Helfo eller regionale helseforetak. Timer må endres eller avbestilles 48 timer før oppsatt timeavtale. Endringer eller avbestillinger etter dette tidspunktet belastes i sin helhet. Dette inkluderer forhold som klienten ikke selv kan lastes for, inkludert sykdom. Dette er fordi behandlere skal ha mulighet til å kunne sette opp andre klienter.

Kan jeg få refusjon fra Helfo?

Vi er en helprivat klinikk, og har dermed ingen avtale med Helfo eller regionale helseforetak.

Trenger jeg henvisning fra fastlege?

Nei, du trenger ingen henvisning fra fastlege eller noen andre for å bestille time hos oss. Du trenger ikke ha mye forkunnskap om det som plager deg, eller hva slags behandling du trenger. Kom som du er, så tar du og psykologen det derfra. Du bestemmer om vi skal ha kontakt med fastlegen din, og om du ønsker at vi sender epikrise til fastlegen din etter behandling.

Hvilken behandler skal jeg velge?

De fleste psykologene våre har lignende kompetanse. Sjekk ut oversikten over våre psykologer for å danne deg et førsteinntrykk. Dersom du er usikker, kan du kontakte oss om plagene dine og så kan vi hjelpe deg med å velge behandler med riktig kompetanse og kapasitet.

Hvilke typer problemer kan dere hjelpe med?

Alle psykologene på Angstklinikken har ekspertise på angst og OCD (tvangslidelse), men de fleste behandlere har også kompetanse på andre plager, som søvnvansker, depresjon, stress og traumer. Les mer om hvilke plager vi behandler på Angstklinikken.

Trenger barnet mitt terapi?

Barn er i stadig utvikling. Endringer i atferd, humør eller prestasjoner er ofte en naturlig del av denne prosessen. Det er normalt at barn går gjennom perioder med engstelighet, humørsvingninger eller utfordringer på skolen, uten at det nødvendigvis er grunn til bekymring. Hvis endringene er vedvarende eller i stor grad går ut over hvordan de fungerer i hverdagen, kan terapi være til hjelp. Dersom du er usikker på om barnet ditt trenger profesjonell støtte, kan du kontakte oss for å drøfte saken nærmere.

Har dere taushetsplikt?

Alt du deler med psykologen er konfidensielt. Vi har full taushetsplikt i henhold til Helsepersonelloven, og følger alle retningslinjer for å beskytte personvernet ditt. Du kan alltid spørre om spesifikke detaljer om hvordan informasjonen din håndteres.