Finn balansen i julens forventninger og tradisjoner
Min pappa vokste opp på gård. Jeg husker historiene hans om juleforberedelsene, hvordan alle jobbet for å bli klare til jul. Førjulstiden handlet om å gjøre alt klart til høytiden, særlig julaften og første juledag. Huset ble rundvasket, sølvet pusset, dyr slaktet, og det ble laget pølser, sylte, skinke og postei. Ikke rart “julestria” ble et begrep.
I dag handler førjulstiden mer om hygge – julestemning, julebord, avslutninger og julefilmer. Likevel opplever mange at selv hyggelige aktiviteter kan føles stressende. Mange blir lettet når jeg sier: «Også hyggelige ting kan være stressende, særlig når det blir for mange på én gang.» Det virker som vi har vanskelig for å si «nå ble det litt for mye» når kalenderen er fylt med hyggelige avtaler. Men det heseblesende tempoet kan være problematisk, selv når hver aktivitet i seg selv er positiv.
Julestria har fått en ny form. Mitt inntrykk er at det mest krevende i dag ikke er sølvpuss eller matlaging, men alle sosiale og logistiske gjøremål. For å komme gjennom julen med energien i behold, kan det være nyttig å tenke over følgende:
Hvordan vil jeg ha det i julen i år?
Vi kan ikke velge alt (som hvem familien vår er), men vi kan velge noe. Finn ut hva som er viktig for deg, og hva du kan påvirke. Hvor lenge vil du være med familien? Hvor viktig er det at alt blir «perfekt»? Hvilke forventninger til deg selv kan du legge vekk? Hvilke tradisjoner vil du beholde, og hva kan endres?
Forventningsavklaring er nøkkelen
Snakk sammen på forhånd om hva dere ønsker. Dette er avgjørende for trivsel, spesielt i anledninger som jula, som ofte betyr mye for oss. Vær ærlig om hva du ønsker, men åpen for andres perspektiver. Spør: «Jeg vil gjerne spise julemiddagen litt tidligere i år, så barna ikke blir slitne. Hva tenker du?»
Legg inn pauser
Legg merke til signalene på at du trenger et pusterom. Vi er ofte hyggeligere partnere, foreldre, søsken og venner hvis vi får små pauser. Det kan være intenst å være sammen med andre over tid, selv de vi er glade i. Småbarnsforeldre har ofte lite egentid, men da er det enda viktigere å legge til rette for den. Hjelp hverandre til å få noen minutter alene – en tur, en hvil eller en stille kaffepause kan gjøre underverker.
Julen handler om håp, kjærlighet, lys og samvær. For mange av oss er tilhørighet og fellesskap med de nærmeste sentralt. Ved å være bevisst på egne behov og grenser, og snakke åpent med de rundt deg, øker du sjansen for at det blir en god jul.
Med ønske om en god jul fra alle oss i Angstklinikken.