Meld deg på «Kurs i tale- og sceneskrekk». Oppstart 4. juni. Les mer

5 triks for å håndtere en stressfylt hverdag

Når stresset føles overveldende, kan enkle strategier hjelpe deg med å finne roen og balansere en hektisk hverdag.

5 triks for å håndtere en stressfylt hverdag

Stress: En naturlig del av livet

Stress får ofte et dårlig rykte, men sannheten er at det er en viktig del av hvordan vi mennesker fungerer. Stress hjelper oss å fokusere, prestere og takle utfordringer. Det er først når stressnivået blir kronisk at det kan føre til problemer. For å leve godt med stress må vi finne en balanse mellom aktivitet og hvile.

Her er fem nøkkelpunkter som kan hjelpe.

1. Restitusjon: Nøkkelen til balanse

Stress kan sammenlignes med fysisk trening. Akkurat som kroppen trenger hvile etter trening, trenger hjernen pauser for å unngå skade fra langvarig aktivering. Problemet oppstår når vi ikke klarer å roe ned etter stressende perioder, og stressnivået forblir høyt over tid. Dette kan føre til stressrelaterte plager som søvnproblemer, irritabilitet og redusert konsentrasjon. 

For å bryte denne syklusen er det viktig å finne aktiviteter som gir hjernen en pause. Kanskje liker du å gå en tur, meditere, trene eller tilbringe tid med venner. Uansett hva som fungerer for deg, sørg for å gi det din fulle oppmerksomhet. Unngå multitasking – hjernen trenger fokus for å slappe av. 

2. Endre tankemønstre: Fra negativt til positivt stress

Stress kan deles i to hovedtyper: positivt og negativt. Positivt stress gir energi og driv, mens negativt stress er preget av en følelse av å miste kontroll. Negative tanker som frykt og avmakt kan forsterke stresset og gjøre hverdagen tyngre. 

Ved å bli bevisst på hvilke tanker som utløser negativt stress, kan du trene på å endre måten du håndterer dem. Det handler om å gjøre utfordringer mer håndterbare ved å endre perspektivet og finne løsninger som reduserer følelsen av avmakt.

3. De tre P-ene: Planlegg, prioriter, pauser

En hektisk hverdag blir enklere å håndtere med god planlegging. Start dagen med 5-10 minutter der du lager en oversikt over oppgavene dine. Del dem inn i kategorier som “må gjøres”, “bør gjøres” og “kan gjøres”. Vær realistisk og vurder hva du faktisk kan få gjort. 

Prioriter også pauser – selv korte avbrekk kan gi hjernen tid til å hente seg inn. Start med den viktigste eller mest krevende oppgaven først, slik at du slipper å bruke energi på å grue deg gjennom dagen. 

4. Slipp taket i umulige oppgaver

Grubling og bekymring er blant de største stressutløserne. Når tankene kverner rundt problemer du ikke kan løse, tapper det energi og øker stressnivået.

Lag en liste over de tingene du bekymrer deg for, og still deg selv spørsmålet: “Kan jeg gjøre noe med dette?” Hvis svaret er nei, øv deg på å legge tanken bort. Det kan være nyttig å finne en distraksjon eller fokusere på en aktivitet som krever din fulle oppmerksomhet. 

5. Oppmerksomhetstrening: En stressbuffer

Oppmerksomhetstrening, eller mindfulness, er et av de beste verktøyene for å regulere stress. Ved å trene på å være til stede her og nå, kan du lettere flytte fokus bort fra distraherende eller negative tanker. 
Denne treningen hjelper kroppen med å redusere stressnivået og gir deg mer kontroll over hvilke tanker du ønsker å vie oppmerksomhet til. Start med enkle øvelser, som å fokusere på pusten din eller sanseinntrykkene rundt deg, og øk gradvis. 

Konklusjon

Stress er en del av livet, men det trenger ikke å ta overhånd. Ved å restituere, justere tankemønstre, planlegge smart, slippe unødvendige bekymringer og praktisere oppmerksomhetstrening, kan du finne balansen du trenger. Med disse fem tipsene er du bedre rustet til å møte hverdagen med overskudd og ro.