Meld deg på «Kurs i tale- og sceneskrekk». Oppstart 4. juni. Les mer

Tannlegeskrekk (odontofobi)

Odontofobi, også kjent som tannlegeskrekk, er en spesifikk fobi som innebærer en irrasjonell og overveldende frykt for tannleger og tannbehandling. Denne frykten kan være så intens at den fører til unngåelse av tannlegebesøk.

Spesifikke fobier er intens og irrasjonell frykt for spesifikke objekter eller situasjoner, som høyder, dyr eller fly, som ofte fører til unngåelse og ubehag. Få hjelp ved Angstklinikken.

Tannlegeskrekk kan ha negative konsekvenser for tannhelsen. Personer med odontofobi kan oppleve angst både før, under og etter tannbehandlingen. Ofte gruer man seg i lang tid før man møter opp hos tannlegen.

For personer som har vært utsatt for overgrep eller tortur, kan tannlegebesøk utløse traumer på grunn av den sårbare posisjonen man befinner seg i under behandlingen. Tap av kontroll, fysisk nærhet, eller bruk av spesifikke tannlege-instrumenter kan utløse angst. For disse pasientene er det viktig med en trygg tilnærming, gjerne i samarbeid med både psykolog og tannlege.

Symptomer på Tannlegeskrekk (odontofobi)

  • Intens angst og nervøsitet i forkant av tannlegebesøk.
  • Fysiske symptomer som hjertebank, svette, skjelving, kvalme og svimmelhet ved tanken på tannbehandling.
  • Panikkanfall eller behov for å forlate situasjonen under behandlingen.
  • Irrasjonell frykt for tannlegeutstyr, spesielt sprøyter og bor.
  • Unngåelse av tannlegebesøk, selv når behandling er nødvendig.

Årsakene til Tannlegeskrekk (odontofobi)

Årsakene til odontofobi er sammensatte og ikke fullt ut forståtte, men det er heller ikke nødvendig å forstå dem i detalj for å kunne gi god behandling.

Ofte utvikles odontofobi etter traumatiske opplevelser knyttet til tannlegebesøk, spesielt i barndommen, hvor smertefulle eller ubehagelige erfaringer kan skape en vedvarende frykt. Frykt for smerte, enten basert på tidligere erfaringer eller historier fra andre, er også en vanlig faktor. Mange opplever en følelse av tap av kontroll under tannbehandling, noe som kan forsterke angsten. I tillegg kan genetiske faktorer spille en rolle, da enkelte mennesker har en høyere sårbarhet for å utvikle angstlidelser og fobier. Negative fremstillinger av tannbehandling i media og populærkultur kan også bidra til å forsterke eller opprettholde frykten.

Overgrep, spesielt fysiske eller seksuelle traumer, kan være en underliggende årsak til tannlegeskrekken. Personer som har opplevd overgrep, kan assosiere tannlegebesøk med kontroll, smerte eller overveldende følelser, noe som forsterker frykten for behandling. Denne frykten kan også være relatert til en generell mistillit til autoriteter eller traumatiske minner knyttet til kroppslig behandling. Behandling for odontofobi kan inkludere traumeinformert terapi for å bearbeide de underliggende erfaringene.

Har jeg Tannlegeskrekk (odontofobi)?

Hvis du opplever ekstrem angst i forkant av tannlegebesøk og stadig unngår å gå til tannlegen, kan du ha odontofobi. Vanlige tegn inkluderer følelsen av panikk ved tanken på tannbehandling, unngåelse av tannlegetimer selv ved smerte, og sterke fysiske reaksjoner som kvalme eller skjelving. En psykolog kan hjelpe deg med å kartlegge og diagnostisere dette mer presist.

Vanlige utfordringer knyttet til Tannlegeskrekk (odontofobi)

  • Dårlig tannhelse på grunn av manglende tannbehandling over tid.
  • Økt risiko for tannkjøttsykdommer og infeksjoner.
  • Sosiale og personlige problemer, som dårlig selvtillit knyttet til tannhelsen.
  • Økonomiske kostnader som følge av mer omfattende tannbehandling senere i livet.

Behandling av Tannlegeskrekk (odontofobi)

Tannlegeskrekk er en spesifikk fobi som det finnes mye kunnskap om. Behandlingen starter ofte med å lære om angst og hvordan din egen fryktrespons fungerer, samt identifisere de katastrofetankene du kanskje opplever i tannlegesituasjoner. Deretter planlegger man hvordan fobien kan behandles gjennom eksponering med responsprevensjon (ERP). Dette innebærer at du gradvis nærmer deg tannlegesituasjonen uten å bruke de trygghetsstrategiene du tidligere har benyttet. Det er viktig å skape en god allianse og finne et tempo som begge trives med. Over tid vil du erfare at frykten avtar. Mens noen kan bli kvitt tannlegeskrekken på én lang sesjon, vil andre ha behov for flere behandlinger, avhengig av hvor kompleks fobien er.