Sprøyteskrekk kan være så overveldende at det hindrer personer fra å oppsøke medisinsk behandling eller ta vaksiner. Selv tanken på sprøyter, legebesøk eller tannlegeundersøkelse kan i seg selv være angstprovoserende.
Symptomer på Sprøyteskrekk
- Angst ved tanken på og synet av sprøyter.
- Fysiske reaksjoner som hjertebank, svimmelhet, kvalme og svette.
- Panikkfølelser, inkludert frykt for å besvime.
- Unngåelse av medisinske prosedyrer eller steder der sprøyter er tilstede, som vaksinesetting
Årsakene til Sprøyteskrekk
Det er flere grunner til at sprøytefobi kan utvikles. Tidligere traumatiske opplevelser, som en smertefull injeksjon eller en ubehagelig opplevelse med blod, kan være en utløsende faktor. Det kan også være en læringseffekt der man ser andre reagere med frykt, eller det kan være arvelige faktorer som spiller inn.
Uavhengig av årsaken kan unngåelse og negative tankemønstre bidra til å opprettholde fobien, og det er derfor viktig å være oppmerksom på disse mønstrene.
Vanlige utfordringer knyttet til Sprøyteskrekk
Hvordan håndtere svimmelhet ved sprøytefobi?
Sprøyte- og blodfobi fører ofte til svimmelhet og en høyere risiko for å besvime. Når du blir engstelig, slår hjertet raskere og blodtrykket stiger, noe som forbereder kroppen på å kjempe eller flykte. Med sprøytefobi kan imidlertid hjertefrekvensen og blodtrykket falle raskt etter økning, noe som øker sjansen for å besvime. Denne frykten for å besvime kan forsterke fobien.
Selvstyrt blodtrykksøkning
For enkelte kan det være nyttig å lære om selvstyrt blodtrykksøkning.
Spenn de store muskelgruppene i bryst, armer og bein i 15–20 sekunder, slapp av i 30 sekunder uten å helt slippe spenningen, og gjenta. Under øvelsen kan du minne deg selv på at økt muskelspenning gjør det usannsynlig å besvime. Tren denne øvelsen daglig, så du er forberedt til å bruke den når du merker tegn på lavt blodtrykk.
Behandling av Sprøyteskrekk
Eksponeringsterapi er en spesifikk form for terapi som fokuserer på gradvis eksponering for blod og situasjoner der man kan se eller bli eksponert for blod. Denne tilnærmingen innebærer at klienten, under veiledning av en terapeut, gradvis og systematisk konfronterer situasjoner som er ubehagelige og har med blod å gjøre. Målet er å redusere angst og tillate klienten å tilpasse seg slike omgivelser uten panikk.
Vi kaller det også ofte for intensjonsterapi; behandlingen går ut på å ha intensjon om å vise angsten at det fryktede ikke er farlig. Det betyr at eksponeringsterapien ikke trenger å handle om å utsette seg for det verste i verden, men heller å utfordre angsten med intensjonen om å finne ut om katastrofetankene oppstår.
Solid forskning viser at man kan få varig endring allerede etter 2-3 timer med god og effektiv behandling.
VR behandling for sprøytefobi
VR-behandling kan brukes for å simulere situasjoner med sprøyter i et kontrollert miljø. Dette kan gjøre eksponeringsprosessen mer tilgjengelig og realistisk, samtidig som det gir en trygg plattform for å øve seg på å håndtere angsten.