Når man vegrer seg for å ta opp vanskelige temaer eller konflikter, skapes det en atmosfære av usikkerhet og uærlighet. Uten å ta opp disse temaene kan man oppleve en opphopning av negative følelser, som frustrasjon og skuffelse. Denne unnvikelsen kan føre til at relasjonen ikke utvikler seg, og man ender opp med å føle seg mer isolert og frustrert. Dette kan skape en ond sirkel der både angst og relasjonsvansker forsterker hverandre, ettersom man frykter at konfrontasjon vil føre til avvisning eller konflikt, og derfor unngår det.
Grenser er essensielle for sunne relasjoner, men mange har vansker med å sette dem på grunn av frykt for å såre eller miste andre. Å kunne ha et sunt forhold til aggresjon og sinne er avgjørende for å kunne sette sunne grenser.
Når man ikke klarer å kommunisere egne behov og følelser, kan det føre til et undertrykt ubehag som bygger opp over tid. Denne undertrykkelsen kan slå ut i angst, ettersom man stadig er på vakt mot konflikter og reduserer sin egen følelsesmessige tilgjengelighet. Uten evnen til å håndtere og uttrykke følelser, blir det vanskelig å opprettholde nære relasjoner, noe som kan skape en følelse av ensomhet og uro. Når man begynner å erkjenne og håndtere disse følelsene, kan man begynne å sette nødvendige grenser, noe som er avgjørende for å bryte mønsteret av angst og relasjonsvansker.