Meld deg på «Kurs i tale- og sceneskrekk». Oppstart 4. juni. Les mer

Relasjonell OCD

Relasjonell OCD (R-OCD) er en underkategori av tvangslidelse (OCD) hvor tvangstankene og tvangshandlingene dreier seg om tvil til partneren sin eller andre nære relasjoner.

Relasjonell OCD (R-OCD)

Kjernen i R-OCD er tvil om egne følelser for partneren og en intens trang til å være helt sikker på at man har valgt riktig. Dette kan føre til uendelige bekymringer og grubling rundt spørsmål som: «Elsker jeg partneren min nok?» eller «Er dette den rette personen for meg?»

Dette er OCD fordi personens opplevelse domineres av tvangstanker og tvangshandlinger som kjennetegner denne lidelsen. I R-OCD (relasjonell OCD) får tankene en tvangspreget karakter – man opplever at man må gruble og analysere følelsene sine for å finne «riktige» svar om forholdet. Denne tvangen drives av frykt for å ta feil valg, som utløser en engstelse og usikkerhet som personen forsøker å kontrollere gjennom tankeprosesser og sammenligning.

Som med alle OCD-typer forsterkes de ubehagelige tankene (for eksempel “Er denne personen riktig for meg?”) av hvordan personen håndterer dem: Grubling og analyse skaper mer usikkerhet, noe som gjør at personen opplever å aldri finne et tilfredsstillende svar. Dette skaper en tvangssyklus, hvor tankene forsterkes gjennom repetisjonen og tiden brukt på dem, uten at usikkerheten egentlig avtar – typisk for OCD.

Symptomer på Relasjonell OCD

  • Stadig tvil om egne følelser for partneren.
  • Gjentatt sammenligning av partneren med andre personer eller idealer.
  • Tvangsmessig vurdering av situasjoner for å finne bevis på følelser.
  • Grubling rundt hypotetiske spørsmål som om man kunne vært lykkeligere med en annen.
  • Følelsesmonitorering, som betyr at man konstant vurderer hvordan man føler seg i situasjoner med partneren.

Årsakene til Relasjonell OCD

Årsaken til R-OCD kan være en kombinasjon av genetiske faktorer, personlighetstrekk, og måten man håndterer usikkerhet og påtrengende tanker.

Mange med R-OCD har en tendens til å søke fullstendig sikkerhet i emosjonelle spørsmål, noe som kan skape selvforsterkende sirkel der behovet for svar driver grublingen. Tankemønstrene opprettholdes gjennom forsøk på å undertrykke tvil eller «finne bevis» som kan gi trygghet.

Har jeg Relasjonell OCD?

Det kan være du har relasjonell OCD hvis du bruker uforholdsmessig mye tid på tanker om relasjonene dine, og du opplever at tvilen går utover hverdagsfunksjon. Litt tvil over forholdet er helt vanlig og en del av livet, men hvis spørsmålene begynner å overskygge alt annet i forholdet bør du oppsøke profesjonell hjelp. Begynn med å spørre deg selv:

  • Tviler jeg ofte på egne følelser for partneren?
  • Bruker jeg mye tid på å gruble og sammenligne forholdet mitt med andre?
  • Skaper disse tankene uro og usikkerhet i forholdet mitt?

Typer av Relasjonell OCD

Fokus på egne følelser

Bekymringene kretser rundt om man elsker partneren nok eller er tilstrekkelig engasjert.

Fokus på partnerens egenskaper

Her oppstår tvil om partneren er "god nok," hvor man kan bruke mye tid på å evaluere partnerens utseende, personlighet, eller andre trekk.

Vanlige utfordringer knyttet til Relasjonell OCD

R-OCD handler om å bruke store mengder tid og krefter på å gruble om relasjoner. R-OCD påvirker naturligvis relasjoner, evne til å ta livsvalg-beslutninger som barn, boligkjøp, karrierevalg og liknende. De med R-OCD kan også oppleve en følelse av skyld og skam, da de ofte føler seg som dårlige partnere. Dette tærer naturligvis på forholdet.

Behandling av Relasjonell OCD

I forskningslitteraturen har følgende tilnærmeringer gitt gode resultater:

  • Eksponering med responsprevensjon (ERP): Her eksponeres pasienten gradvis for de vanskelige tankene uten å utføre tvangshandlinger eller søke forsikring. Målet er å lære å tolerere den naturlige usikkerheten i relasjoner og tørre å stå imot angsten.
  • Metakognitiv terapi: I metakognitiv terapi jobber man med å forholde seg til bekymringer og grublerier på en ny måte. Du har antakeligvis brukt mye tid på å bli sikker, ta stilling til dilemma og vanskelige avgjørelser — hva med å gi slipp på denne strategien og la tvilen ligge i fred?

Tips til selvhjelp

  • Øv på å akseptere usikkerhet rundt følelser.
  • Ungå grubling og sammenligning.
  • Fokuser på tilstedeværelse i relasjonen uten å analysere følelsene.
  • Sett en dato for når du skal en avgjørelse. Fram til da skal du la være å tenke mer på det.

For pårørerende

Det være nyttig å forstå at tvilen ikke handler om manglende kjærlighet, men om en tvangspreget usikkerhet. Dette er OCD. Pårørende bør prøve å unngå å gi forsikringer, da dette ofte forsterker problemene.