Meld deg på «Kurs i tale- og sceneskrekk». Oppstart 4. juni. Les mer

Personlighetsproblematikk

Personlighetsproblematikk, eller personlighetsforstyrrelser, preges av uhensiktsmessige atferdsmønstre som begynner i tidlig ungdom og vedvarer inn i voksen alder, noe som fører til betydelige problemer i sosiale interaksjoner.

Angst kan samhandle med personlighetsproblematikk, der personer med visse personlighetsmønstre kan oppleve økt sårbarhet for angst, noe som kan forsterke både symptomer og vanskeligheter i relasjoner. Få hjelp ved Angstklinikken.

Særlig den ustabile (borderline), unnvikende og avhengige personlighetsproblematikken er ofte knyttet til angstreaksjoner. For eksempel personer med emosjonell ustabil personlighetsproblematikk (borderline) opplever svingninger mellom intens angstpreget fortvilelse og perioder med eksaltasjon. Denne ustabiliteten kan føre til impulshandlinger og selvdestruktiv atferd, som ytterligere forsterker angstfølelsen. I tillegg kan depresjon eller milde former for bipolar lidelse være til stede, noe som kompliserer den emosjonelle tilstanden.

Uansett hvilke spesifikke symptomer som dominerer, er det klart at angst spiller en sentral rolle i disse lidelsene, og at pasientene ofte sliter med å håndtere både sine følelser og relasjonene til andre.

Sosial tilbaketrekning er typisk hos personer med engstelig/unnvikende personlighetsproblematikk, hvor pasienter ofte unngår utfordrende situasjoner av frykt for kritikk eller avvisning. Denne unnvikelsen kan føre til en isolasjon der pasienten ikke opplever angst fordi de unngår situasjoner som kan utløse den. De med avhengig personlighetsproblematikk kan oppleve en konstant uro og behov for støtte, noe som ofte forveksles med angstlidelser som generalisert angst og sosial fobi.

Behandlingen for disse tilstandene krever ofte langvarig psykoterapi. Målet er å hjelpe folk med å konfrontere utfordringer og ta større ansvar for eget liv, for å redusere angst og forbedre sosiale funksjon.