Meld deg på «Kurs i tale- og sceneskrekk». Oppstart 4. juni. Les mer

Klaustrofobi

Klaustrofobi er enkelt forklart en fobi for trange rom eller innestengte omgivelser. Dette kan inkludere heiser, små rom, MR-maskiner, tette skap, eller til og med ens egen fantasi om å bli innesperret på et trangt sted.

Klaustrofobi er en intens frykt for trange eller lukkede rom, som heiser eller tunneler, som kan utløse panikk og unngåelsesatferd. Få hjelp ved Angstklinikken.

Noen ganger er man mest redd for panikkfølelsen man tenker man skal få dersom man skulle havnet i et trangt rom. Klaustrofobi handler derfor ofte om angst for angsten. Da er eksponeringsterapi gullstandarden i behandling.

Symptomer på Klaustrofobi

  • Følelsen av intens frykt og panikk når du er i en trang eller innestengt situasjon.
  • Pustebesvær eller følelsen av kvelning når du er i trange omgivelser.
  • Økt hjertefrekvens og svetting som svar på klaustrofobiske situasjoner.
  • Skjelvinger eller rystelser i kroppen, kvalme, svimmelhet, prikking i armer og ben.
  • Frykt for tap av kontroll: En intens frykt for å miste kontrollen eller bli fanget i en trang plass.
  • Unngåelse av situasjoner som kan utløse klaustrofobiske reaksjoner, for eksempel å unngå heiser, tette rom eller t-banestasjoner.
  • En følelse av angst og ubehag når du vet at du må gå inn i en trang plass.

Vanlige utfordringer knyttet til Klaustrofobi

Klaustrofobi kan oppstå i en rekke situasjoner og omgivelser der en person føler seg innesperret eller begrenset. Noen vanlige situasjoner der mennesker ofte opplever klaustrofobi inkluderer:

heiser, små rom, flyreiser, t-bane eller annen kollektivtransport, tunnelkjøring, skap eller kott, underjordiske parkeringshus.

Man kan også oppleve klaustrofobi hvis man frykter å bli fanget i en bestemt situasjon, for eksempel å bli låst inne på et offentlig toalett eller en låst bygning.

Noen får klaustrofobiske reaksjoner dersom de står i trange menneskemengder, for eksempel fastlåst i rushtrafikken i en overfylt togvogn.

Opplevelse av klaustrofobi kan også oppstå ved medisinske undersøkelser, som ved MR-scan.

Behandling av Klaustrofobi

Behandling av klaustrofobi gjøres best med eksponeringsterapi. Ved Angstklinikken er alle terapeuter erfarne på behandling av klaustrofobi med eksponeringsterapi (ERP). Vi tilbyr også behandling av klaustrofobi med VR (virtual reality-briller), som forskning begynner å vise at har god effekt.

Eksponeringsterapi for klaustrofobi

Eksponeringsterapi er en spesifikk form for terapi som fokuserer på gradvis eksponering for klaustrofobiske situasjoner. Denne tilnærmingen innebærer at klienten, under veiledning av en terapeut, gradvis og systematisk konfronterer situasjoner eller steder som utløser klaustrofobiske reaksjoner. Målet er å redusere angst og tillate klienten å tilpasse seg trange omgivelser uten panikk.

Vi er ofte opptatt av intensjonen din: Målet er å møte angsten med en intensjon om å slippe opp kontrollen og la det gå som det går. Eksponeringen trenger ikke å handle om å møte den mest ekstreme frykten, men heller å gradvis utfordre seg selv og angsten. Solid forskning viser at varig bedring kan oppnås etter bare 2-3 timer med eksponeringsterapi.

Solid forskning viser at man kan oppnå stor effekt etter kun én langvarig time!

VR behandling av klaustrofobi

Enten du sliter med frykt for høyder, edderkopper eller prestasjonsangst, kan VR-behandling hos Angstklinikken hjelpe deg med å overvinne disse utfordringene. En sentral del av behandlingen er eksponering for angstutløsende situasjoner uten å flykte eller bruke sikkerhetsstrategier. Over tid lærer hjernen din at angsten er en «falsk alarm», noe som reduserer frykten. Ved å konfrontere det du frykter, kan du få et mer fritt liv uten å unngå situasjoner som tidligere har vært problematiske.

VR-terapi har flere fordeler som gjør behandlingen effektiv og trygg. Den gir en mulighet for å oppleve situasjoner som er vanskelig å gjenskape i virkeligheten, og gjennomføres på psykologkontoret. Behandleren kan enkelt tilpasse situasjonene basert på dine spesifikke behov, og det sparer tid ettersom du slipper å reise til ulike steder for eksponering.

I tillegg gir VR-teknologi mulighet for å oppleve flere eksponeringer på kort tid, for eksempel ved å simulere flere flytake-off etter hverandre. Behandleren kan også overvåke og justere opplevelsen underveis, noe som sikrer at behandlingen tilpasses din progresjon og komfortnivå.