Meld deg på «Kurs i tale- og sceneskrekk». Oppstart 4. juni. Les mer

Dyrefobier (hund, katt, edderkopp, etc)

Dyrefobier, eller spesifikke fobier for dyr, er en angstlidelse der man opplever intens frykt eller avsky knyttet til visse dyr eller insekter.

Dyrefobier er uforholdsmessig i forhold til den faktiske faren dyret representerer og kan hindre daglig fungering. Selv om mange mennesker har et naturlig ubehag rundt visse dyr, er en fobi mer ekstrem og kan føre til unngåelse av situasjoner der man kan møte det fryktede dyret.

Fobier ser ofte litt annerledes ut hos barn enn hos voksne. Barn kan uttrykke frykten gjennom atferd eller fysiske symptomer i stedet for ord. Noen barnefobier kan forsvinne over tid, men det er viktig å følge med på utviklingen. Foreldreinvolvering er også en nøkkel i behandling. Foreldre bør være bevisst hvordan de tilpasser egen atferd og familieliv for at barnet skal slippe angst. Dette er forholdsvis normalt at foreldre gjør, men disse tilpasningene er likevel med på å forsterke angsten. Ved behandling hos barn kan fokuset derfor være at foreldre skal gjøre mindre og mindre tilpasninger over tid, samt hjelpe barnet til å selv velge å eksponere seg for sin angst.

På Angstklinikken har vi lang og god erfaring med behandling av dyr- og insektsfobi med både barn og voksne.

Symptomer på Dyrefobier (hund, katt, edderkopp, etc)

  • Intens frykt eller avsky ved tanken på eller synet av dyret.
  • Fysiske reaksjoner som hjertebank, svetting, skjelving, kvalme eller pustevansker.
  • Overdreven unngåelse av situasjoner der man kan møte det fryktede dyret.
  • Irrasjonell frykt, selv om man vet at dyret ikke utgjør en trussel.
  • Panikkanfall i ekstreme tilfeller.
  • Går utover hverdagsfunksjon. Det er ikke tilstrekkelig med frykt, det må også ha et funksjonsfall.

Årsakene til Dyrefobier (hund, katt, edderkopp, etc)

Årsakene til dyrefobier kan variere. Noen kan utvikle dem etter en skremmende opplevelse med et dyr, mens andre kan være genetisk disponert (arv) for å utvikle angstlidelser. I noen tilfeller kan fobier også utvikles gjennom sosial læring, for eksempel ved å observere andre som har sterk frykt for visse dyr, eller å få advarsler («Pass deg for hunder!»)

Unngåelse forsterker frykten og opprettholder angsten. Dyrefobier er blant de vanligste spesifikke fobiene som finnes.

Har jeg Dyrefobier (hund, katt, edderkopp, etc)?

Du kan ha en dyrefobi hvis du opplever intens frykt eller angst rundt bestemte dyr, og frykten forstyrrer dagliglivet ditt. Hvis du unngår å gå til visse steder eller delta i aktiviteter på grunn av frykt for å møte et dyr, kan dette være et tegn på en fobi. Hvis frykten føles uforholdsmessig sterk sammenlignet med den faktiske risikoen, kan det være lurt å søke hjelp.

Vanlige utfordringer knyttet til Dyrefobier (hund, katt, edderkopp, etc)

Dyrefobier kan begrense ens evne til å delta i normale daglige aktiviteter. Man kan unngå å dra på turer, tilbringe tid ute i naturen eller besøke steder der man frykter å møte det aktuelle dyret. I ekstreme tilfeller kan det føre til sosial isolasjon eller redusert livskvalitet. For noen kan bare tanken på dyret være nok til å utløse angst.

I utgangspunktet kan man utvikle en fobi mot alle dyr. Dette er blant de vanligste, men skulle ikke det du frykter være på lista, har det ingenting å si — behandlingen er lik uansett.

  • Hunder (Cynofobi)
  • Katter (Ailurofobi)
  • Edderkopper (Arachnofobi)
  • Slanger (Ophidiofobi)
  • Insekter (Entomofobi)
  • Fugler (Ornithofobi) (feks duer)
  • Fisk (Ichthyofobi)
  • Gnagere (Musofobi)
  • Hester (Equinofobi)

Behandling av Dyrefobier (hund, katt, edderkopp, etc)

Behandling av dyrefobier og insektsfobier gjøres best med eksponeringsterapi. Ved Angstklinikken er alle terapeuter erfarne i behandling av disse fobiene med eksponeringsterapi (ERP). Vi tilbyr også behandling med VR (virtual reality-briller), som forskning viser har god effekt for slike typer fobier.

Eksponeringsterapi for dyrefobier og insektsfobier

Eksponeringsterapi er en form for behandling som fokuserer på gradvis eksponering for dyrene eller insektene som utløser frykt. Under veiledning av en terapeut konfronterer klienten systematisk situasjoner som er ubehagelige, enten det gjelder synet av edderkopper, slanger eller andre dyr. Målet er å redusere angstresponsen slik at klienten kan oppleve disse situasjonene uten panikk. Vi i Angstklinikken er opptatt av at man får en god relasjon til behandler, og har tillit til behandleren og terapimetoden.

Vi er ofte opptatt av intensjonen din: Målet er å møte angsten med en intensjon om å slippe opp kontrollen og la det gå som det går. Eksponeringen trenger ikke å handle om å møte den mest ekstreme frykten, men heller å gradvis utfordre seg selv og angsten. Solid forskning viser at varig bedring kan oppnås etter bare 2-3 timer med eksponeringsterapi.

VR-behandling for dyrefobier og insektsfobier

VR-behandling kan være til stor hjelp for dem som frykter spesifikke dyr eller insekter. Denne behandlingsformen innebærer eksponering for angstutløsende situasjoner, men i et virtuelt miljø, uten behov for direkte kontakt med dyrene. Dette gjør det enklere å konfrontere frykten uten å måtte reise til spesifikke steder eller finne ekte dyr. Over tid vil hjernen lære at angsten er en “falsk alarm”, og frykten reduseres gradvis.

VR-terapi har flere fordeler. Det lar deg oppleve flere eksponeringer på kort tid, og behandleren kan skreddersy opplevelsen etter dine behov. For eksempel kan du simulere eksponering for flere edderkopper eller andre dyr uten å måtte forlate psykologkontoret.