Finnes det undertyper blodfobi?
Blodfobi har ingen offisielt anerkjente undertyper, men den kan variere i fokus og alvorlighetsgrad. Her er eksempler på varianter
Meld deg på «Kurs i tale- og sceneskrekk». Oppstart 4. juni. Les mer
Blodfobi er en intens og irrasjonell frykt for blod, karakterisert av ekstrem angst eller panikkreaksjoner ved synet av blod.
«Blodfobi» og «hemofobi» og «hematofobi» brukes om hverandre, men betyr det samme. Blodfobi defineres som en spesifikk fobi, og er en angstlidelse.
Folk som lider av blodfobi opplever ofte fysiske symptomer som rask puls, svimmelhet og kvalme i nærvær av blod, og denne frykten kan begrense deres daglige liv. Noen blir skjelvne og føler de må legge seg ned, kjenner på avsky og er engstelige for angsten som de vet vil oppstå eller muligheten for å besvime.
De fleste syns synet av blod er ubehagelig. Folk med hemofobi/blodfobi syns derimot det er vesentlig mer ubehagelig enn folk flest — de opplever synet av blod som forferdelig, som en intens frykt for blod, sprøyter og alt som har noe med blod å gjøre.
De fleste syns synet av blod er ubehagelig. Mange opplever en naturlig reaksjon på blod, selv om det ikke når man ikke har en fobi. Dette kan skyldes en kombinasjon av biologiske, kulturelle og personlige faktorer. Biologisk sett kan det være knyttet til en overlevelsesmekanisme der mennesker er følsomme for synet av blod for å unngå skade. Kulturelle påvirkninger, som oppvekst og opplevelser, spiller også en rolle i hvordan en person reagerer på blod.
Det er imidlertid viktig å skille mellom vanlig ubehag ved synet av blod og en fobi, der frykten blir overdreven og fører til betydelig angst og unnvikelsesatferd.
Ifølge en studie fra 2014 har 3–4 % i befolkningen blodfobi.
Mange syns det er ubehagelig å se blod, feks når de skal sette sprøyter. Enkelte kjenner på intens og urimelig frykt. Når denne frykten ikke står i stil med situasjonen og man får et intenst ønske om å unngå eller flykte, dreier det seg nok om en fobi.
Ved blodfobi (og sprøytefobi) er frykten spesifikk, og handler om situasjon og det visuelle. Mange frykter også angsten de vet vil oppstå, og muligheten for å besvime og miste kontrollen. For enkelte dreier det seg også om en sterk avsky og angst for oppkast.
Finnes det undertyper blodfobi?
Blodfobi har ingen offisielt anerkjente undertyper, men den kan variere i fokus og alvorlighetsgrad. Her er eksempler på varianter
Frykt for eget blod
Angst relatert til å se eller tenke på sitt eget blod.
Frykt for andres blod
Ubehag utløst av å se blod fra andre mennesker eller dyr.
Frykt for medisinske situasjoner
Overlapp med sprøytefobi (trypanofobi) eller skadefobi (traumatofobi), der blod er en del av angsten.
Frykt for visuelle inntrykk
Reaksjoner på bilder, videoer eller beskrivelser av blod, selv uten direkte eksponering.
Kan man besvime når man ser blod?
Besvimelse skjer ved blodtrykksfall. Vanligvis er responsen til angst forhøyet puls og dermed det motsatte av blodtrykksfall. Men ved blodfobi skjer av og til det motsatte.
Blodfobi skiller seg fra andre spesifikke fobier, ettersom det er en viss mulighet for å besvime — hvilket er tilnærmet umulig ved andre angstlidelser. Besvimelsesreaksjonen kan også oppstå ved fobi for sprøyter.
Besvimelse er en unik reaksjon ved blodfobi, spesielt når man ser blod. Dette fenomenet er kjent som vasovagal synkope. Dette innebærer en plutselig senkning av blodtrykket og en reduksjon i hjertefrekvense, og dette kan resultere i besvimelse. Det er ikke farlig å besvime, og den vasovagale responsen er raskt reversibel.
Noen teorier antyder at besvimelsesreaksjonen kan være en evolusjonær respons for å beskytte kroppen mot skader. Hvis man ser blod, kan det være fordi det er ens eget. Blodtrykkssenkning kan da få blodet til å trekke seg (fra hodet, hud og ekstremiteter) og dermed forhindre at man blør ihjel, eller man blir mindre skadet hvis man legger seg ned eller besvimer. Det å få blodtrykksfall ved synet av blod kan derfor være en nyttig reaksjon. Denne automatiske (vasovagale) responsen på synet av blod er mulig å endre på gjennom eksponeringsterapi.
Det er viktig å merke seg at ikke alle med blodfobi opplever å besvime, og reaksjonen varierer fra person til person.
Behandling av blodfobi gjøres best med eksponeringsterapi. Ved Angstklinikken er alle terapeuter erfarne på behandling av blodfobi med eksponeringsterapi (ERP). Vi tilbyr også behandling av blodfobi med VR (virtual reality-briller), som forskning viser at har god effekt.
Eksponeringsterapi er en spesifikk form for terapi som fokuserer på gradvis eksponering for blod og situasjoner der man kan se eller bli eksponert for blod. Denne tilnærmingen innebærer at klienten, under veiledning av en terapeut, gradvis og systematisk konfronterer situasjoner som er ubehagelige og har med blod å gjøre. Målet er å redusere angst og tillate klienten å tilpasse seg slike omgivelser uten panikk.
Vi kaller det også ofte for intensjonsterapi; behandlingen går ut på å ha intensjon om å vise angsten at det fryktede ikke er farlig. Det betyr at eksponeringsterapien ikke trenger å handle om å utsette seg for det verste i verden, men heller å utfordre angsten med intensjonen om å finne ut om katastrofetankene oppstår.
Solid forskning viser at man kan få varig endring allerede etter 2-3 timer med god og effektiv behandling.
For enkelte kan det være nyttig å lære om selvstyrt blodtrykksøkning.
Spenn de store muskelgruppene i bryst, armer og bein i 15–20 sekunder, slapp av i 30 sekunder uten å helt slippe spenningen, og gjenta. Under øvelsen kan du minne deg selv på at økt muskelspenning gjør det usannsynlig å besvime. Tren denne øvelsen daglig, så du er forberedt til å bruke den når du merker tegn på lavt blodtrykk.
Enten du sliter med frykt for høyder, edderkopper eller prestasjonsangst, kan VR-behandling hos Angstklinikken hjelpe deg med å overvinne disse utfordringene. En sentral del av behandlingen er eksponering for angstutløsende situasjoner uten å flykte eller bruke sikkerhetsstrategier. Over tid lærer hjernen din at angsten er en «falsk alarm», noe som reduserer frykten. Ved å konfrontere det du frykter, kan du få et mer fritt liv uten å unngå situasjoner som tidligere har vært problematiske.
VR-terapi har flere fordeler som gjør behandlingen effektiv og trygg. Den gir en mulighet for å oppleve situasjoner som er vanskelig å gjenskape i virkeligheten, og gjennomføres på psykologkontoret. Behandleren kan enkelt tilpasse situasjonene basert på dine spesifikke behov, og det sparer tid ettersom du slipper å reise til ulike steder for eksponering.
I tillegg gir VR-teknologi mulighet for å oppleve flere eksponeringer på kort tid, for eksempel ved å simulere flere flytake-off etter hverandre. Behandleren kan også overvåke og justere opplevelsen underveis, noe som sikrer at behandlingen tilpasses din progresjon og komfortnivå.