Jeg er pårørende til en med angst; hva kan jeg gjøre?

Kjenner du noen som sliter med angst? Angstproblemer kan ta mange former. Noen virker som at de bekymrer seg konstant og ikke snakker om annet enn ting som kan gå galt. Kanskje spør de deg stadig vekk om du «ville gjort det samme?». Eller «tror du det er trygt?». Andre har kanskje såkalte tvangshandlinger, hvor de kanskje bruker lang tid på å forlate huset fordi de må sjekke komfyren og samtlige kontakter én gang til før dere går, og da må de sjekke døren. Kanskje bruker de merkelig lang tid på å vaske hendene, eller i dusjen. Da kan det være snakk om en tvangslidelse.

Det er mange former for angstlidelser som du kan lese om på Angstklinikkens hjemmesider. Mange opplever imidlertid å få problemer før det vokser til en fullt utviklet angstlidelse. Det kalles en «lidelse» når omfanget har blitt så stort at det går utover normal funksjon og livskvalitet.

Det er ikke lett å stå på sidelinjen og være vitne til at noen du er glad i begynner å slite på en måte som ikke virker bra for verken dem eller dere rundt. Først er det kanskje egentlig bare veldig irriterende. Kan de ikke bare høre på fornuft? Kan du ikke bare slutte å bekymre deg så mye? Ting går bra! Kan du ikke bare stoppe å vaske henda? Du er ren nok for lenge siden!

Legg fra deg fornuften!

Det første som er viktig å forstå om angst er at angst er irrasjonelt. Det funker med andre ord ikke å fortelle noen med angst at de må bruke fornuften. Fornuft funker ikke på angst og kan faktisk bare gjøre det verre. I stedet er det viktig å fokusere på hva vedkommende ønsker. Spør dem «hvordan kan jeg best være til hjelp for deg nå?». Du kan godt si at du ser en atferd som du ikke ville gjort selv, men prøv å ikke døm dem basert på det de gjør. Angst gjør selv de mest intelligente og modige mennesker redde og umodne.

Vanlig logikk gjelder ikke lenger når angsten først har meldt seg. I stedet kan du påpeke at du ser at de virker redde, men at du vil støtte dem i å gjøre det de ønsker. Kanskje vil de da tørre å forsøke å løsrive seg fra angsten, eller kanskje de må fortsette til de har fått den betryggelsen de trenger. Et råd vi alltid gir til pårørende er at det ikke er din jobb å være terapeut, men heller være en støttespiller og ivareta den relasjonen dere har. Hjelp dem heller til å søke hjelp hos profesjonelle. Les mer om det å være pårørende her.

Hos Angstklinikken er vi spesialisert på en rekke type angstlidelser og har lang erfaring med å hjelpe mennesker med å bli fri fra angsten. Vi tilbyr også veiledning og pårørendesamtaler til de som ønsker det. Ta kontakt dersom du ønsker råd eller hjelp fra oss i Angstklinikken.

Picture of Angstklinikken

Angstklinikken